Psykisk Ohälsa

”Jag är ensammast i världen”


”Hur mycket jag än försöker så kommer jag aldrig att vara tillräcklig.”

Det här är två tankar och känslor som river i mitt inre just nu. Egentligen vet jag att att det inte stämmer men jag kan inte styra över mina känslor just nu. Jag glömde nämligen att ta min antidepressiva medicin igår morse. Mitt inre blir kolsvart. Jag blir sjuk utan den.

Trots att medicinen är något som jag är så glad över att jag äntligen började med skrämmer det mig hur beroende jag är av den. Tänk att jag inte kan missa en enda dag utan att livet vänds upp och ned helt och hållet. Alla tankar och känslor som jag har kunnat hålla i styr och sett rationellt på väller in över mig som en stor, mörk och illasinnad våg. Jag försöker komma upp till ytan men jag orkar inte simma. Jag VILL inte simma..?

Jag tog min tablett för ett par timmar sedan och jag vet att om ungefär ytterligare två timmar så kommer den att börja verka och allt kommer att vara som vanligt igen. Men de här timmarna av totalt inre kaos är en utmaning som jag knappt klarar av.

Dock vill jag avsluta med att säga att jag inte ångrar att jag började med medicinen. Jag gick så många år och vägrade just av rädslan över att bli beroende av kemikalier för att må okej. Nu ett år senare kan jag säga att det är 100% värt det då det har gett mig orken och viljan att försöka ta tag i mig själv och mitt mående.

Jag är 34 år gammal och borde ha gjort det för över femton år sedan. Om du funderar på att börja äta antidepressiv medicin – snälla vänta inte så länge som jag. Varken du eller jag förtjänar att bli berövade på en så stor del av våra liv.

Jag kommer att bli okej igen. Inte superglad, men okej. Ge mig ett par timmar bara.

Du kanske också gillar

17 Kommentarer

 • Svar
  Mariathereseöstman
  11 januari 2018 kl. 12:16

  Usch.. hoppas de verkar snabbt! Du är en kämpe! Älskar att du delar med dig så att andra kan känna sig mindre ensamma ❤️😘 kram!

  • Svar
   Joakim
   11 januari 2018 kl. 13:12

   Det är det jag hoppas att jag kan åstadkomma med att dela med mig. ❤️

 • Svar
  Hedipan
  11 januari 2018 kl. 12:16

  Jag kan relatera så himla mycket och jag antar att det är tillräckligt mycket bevis för oss båda att ingen av oss är helt ensam <3

  • Svar
   Joakim
   11 januari 2018 kl. 13:12

   Man är inte ensam! ❤️

 • Svar
  Alexandra
  11 januari 2018 kl. 13:01

  Tog mina antidepressiva när jag behövde dom. Kommer ta dom igen om det behövs. Dom höll mig uppe nu sist i 2 1/2 år, under sonens cancerbehandling. Det enda som gjort mig besviken ang dom är inte själva tabletten. Utan vården runt omkring. Vill man börja fasa ur är responsen noll. Bägge gångerna har jag fått ätit tabletterna i onödan i över 6 månader. Sen göra ett schema för utfasning själv till slut. Kommer dock aldrig tveka att be om dom igen, om det behövs. Hoppas att du får må bättre snart! 💙

  • Svar
   Joakim
   11 januari 2018 kl. 13:14

   Jag har hört flera som har sagt det, vilket är helt sjukt. Det är väldigt lätt att få medicin utskriven, vilket är bra, men de måste ju vara med hela vägen. Tack snälla för att du delade med dig! ❤️

 • Svar
  Sara
  11 januari 2018 kl. 15:22

  Kemin i hjärnan ska man inte underskatta! Vilken medicin äter du? Jag tar just nu Citalopram och Mirtazapin och de två tillsammans har ökat min funktion så mkt att jag nu kan jobba heltid! Något jag inte kunnat på flera år. Om jag missar Citalopram några dagar i sträck så börjar jg deppa ihop men inte på 1 dag. Bra att du är uppmärksam!

  • Svar
   Joakim
   11 januari 2018 kl. 14:30

   Verkligen inte! Jag körde också på Citalopram i början men den funkade inte alls så bra för mig så jag testade att byta till Venlafaxin som jag äter nu. Kände inte heller av direkt innan jag bytte men denna känner jag av direkt om jag missar en enda dag. Bortsett från jobbiga biverkningar så har den funkat bra för mig och jämnat ut mitt mående och gett mig mer ork och motivation till att ta tag i grejer.

 • Svar
  Poppy Josefine
  11 januari 2018 kl. 17:37

  Du är stark! och tack för att du delar med dig :) Ska precis börja äta ångestdämpande medicin.. är livrädd för medicin och tabletter överlag. Men men, måste göra det för att må bra… O_o
  Hoppas du mår bättre snart <3

  • Svar
   Joakim
   12 januari 2018 kl. 09:19

   Jag förstår precis hur du känner inför det här, men jag lovar att det är värt det! Lycka till! ❤️

 • Svar
  Wiktoria
  11 januari 2018 kl. 18:27

  Hoppas det blir bättre!❤❤

  • Svar
   Joakim
   12 januari 2018 kl. 09:19

   ❤️

 • Svar
  Emi
  11 januari 2018 kl. 19:00

  Åh vad fint att din medicin hjälper! Jag får inte ta någon form av medicin för psyket även fast jag försökt ta mitt liv och knappt fungerar som människa. Har nämligen föräldrar som vägrar hjälpa mig betala min medicin då dom anser det vara rävgift typ. Är ju 19 år och har rätt till att bestämma det där själv men har inga pengar så kan liksom inte köpa dom själv. Så får försöka leva utan. Men du är en så fin människa, ser upp till dig jättemycket :)

  • Svar
   Joakim
   12 januari 2018 kl. 09:24

   Åh vad ledsen jag blir! Har du pratat med din läkare om olika alternativ? De flesta antidepressiva mediciner är inte SÅ dyra. Vet att de jag åt först kostade runt 50 kr för 100 tabletter. Men som sagt, har man inte pengar så har man inte. Vet hur det är att ha riktigt dålig ekonomi. Hoppas att det löser sig för det! ❤️

 • Svar
  Anna-Maria
  12 januari 2018 kl. 12:00

  Hoppas du piggar på dig snabbt av att få i dig medicinen. Det finns appar som påminner om att ta medicin om man har svårt att komma ihåg. Jag har i perioder använt det, himla smidigt. Då klickar man i när man tagit dagens dos. Annars är det ju lätt att inte komma ihåg om det var igår eller idag man tagit det. :) I alla fall jag och min förvirrade och trötta hjärna. Haha!
  Hoppas du mår bättre nu iallafall och har en bra fredag.

Skriv ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.